A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

На берегах Сиваша в ТОТ АРК за різними підрахунками вже загинуло від 6 до понад 10 тис. Птахів.

Дата: 07.10.2021 20:36
Кількість переглядів: 1942

Фото без опису

На берегах Сиваша в ТОТ АРК за різними підрахунками вже загинуло від 6 до понад 10 тис. Птахів. Ситуація довгий час замовчувалася окупаційною владою. Тепер в цьому намагаються звинуватити українців, посилаючись на трагедію, що сталася в «Асканії-Нова» в січні 2021 року і більш ранні події. У той же час, на сьогодні в Херсонській області не зафіксовано жодного подібного випадку.

Фото без опису

 

Скриншот «Свободная Преса» - https://svpressa.ru/accidents/article/311805/

Перші повідомлення від місцевих жителів стали надходити ще в середині минулого тижня, але ситуація тривалий час замовчувалася окупаційною владою. Представник Россільгоспнагляду Олександр Санніков назвав ситуацію «рядовий» і навіть виступив на телебаченні із заявою: «Громадянам побоюватися нічого. Нами спільно з державною ветеринарною службою проводяться всі необхідні заходи, які дозволять локалізувати вогнище ».

Після погіршення ситуації і її широкого розголосу в медіа, російські ЗМІ почали шукати коріння проблеми на материковій частині України. Ключовий посил в тому, що чорношийна пеганка (загиблі особини в переважній більшості цього виду) - перелітний птах, принесла невідомий вірус з материка. Ця ж версія активно поширюється в соціальній мережі «Вконтакте».

В якості аргументів наводяться загибель сірих журавлів у заповіднику «Асканія-Нова» у 2021 році, загибель водоплавних лисок, лебедів і качок-чорніти на узбережжі затоки Чорного моря, в січні 2018, а також загибель граків біля херсонського села Мала Каховка в березні 2020.

У всіх 3 випадках не було підтверджено, що птахи загинули від «пташиного грипу» або «ньюкаслської хвороби» (основні версії нинішньої катастрофи). А причиною загибелі поблизу заповідника «Асканія-Нова» в більш 2350 птахів і зовсім стало застосування на сільськогосподарських полях для боротьби з гризунами препарату на основі бродіфакум. Влада заборонила його там використовувати.

На цей рахунок також висловився в ефірі радіо «Крим.Реаліі» директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко: «Там загинули птиці навколоводні, у нас в заповіднику зупиняється дуже небагато таких. Що конкретно сталося з кримського боку - це повинна сказати ветеринарна служба, провівши відповідні аналізи і вживши заходів реагування. Я, до речі, не виключаю, що це може бути спалах пташиного грипу ».

У бесіді з кореспондентом Укрінформу ситуацію прокоментувала керівник Головного управління Госпродпотребслужби в Херсонській області Наталія Клим: «Що стосується загибелі птахів на озері Сиваш на території ОСЬ АР Крим, то від адмінграніци до місця загибелі птиці близько 60 кілометрів, там є такий« кишеню »на півострові , де знаходиться цей центр. Коли з'явилася інформація про те, що на території ОСЬ АР Крим склалася така ситуація, наші ветеринари відразу обстежили Арабатку - ніякої загиблої птиці не було виявлено в Херсонській області »

Відсутність мертвого птаха також підтвердив директор заповідника: «Раніше ми разом з фахівцями Госпродпотребслужби, екоінспекції моніторили територію - охопили близько 300 кілометрів узбережжя, це північне узбережжя Сиваша, включаючи частину Арабатської Стрілки, колишній Новотроїцький, Чаплинський райони, Каланчацький, це вже на Чорному морі, і, власне, ніде масової загибелі птахів немає. І в тому числі, і на материкових водоймах, я перевірив тут Чорну долину, деякі паді - тут все чисто ».

На материковій частині України, рівно як і на підконтрольній частині півострова загибелі птахів немає. Причину їх загибелі можуть встановити лабораторні дослідження, які повинні провести окупаційна влада. На цей рахунок директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко сумнівається, що з Криму надійде об'єктивна інформація про ситуацію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора