A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Інформаційне повідомлення №5  про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур в сільгосппідприємствах Херсонської області станом на 21 травня 2021року

Дата: 24.05.2021 09:38
Кількість переглядів: 800

Інформаційне повідомлення5 

про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур в

сільгосппідприємствах Херсонської області

станом на 21 травня 2021року

 

На території області продовжується літ шкідників плодових культур та винограду - яблуневої, сливової та східної плодожерок, вишневої мухи та гронової листокрутки (сума ефективних температур вище +10°С перевищила 100°С). З настанням сприятливих  погодних умов, а саме підвищенням температурного режиму, відбудеться активізація льоту перелічених шкідників.

Яблунева плодожерка (Cydia pomonella) – окрім яблуні пошкоджує плоди груші, сливи, абрикосу, айви, персика, волоського горіха.

З настанням теплої погоди, коли в вечірні години температура повітря досягає +15 °С метелики починають відкладання яєць, по одному на листя й плоди (до 62 – 68 % яєць яблунева плодожерка відкладає на периферійній частині крони дерев). За суми ефективних температур 230оС (понад 10оС) відроджуватимуться гусениці плодожерки. Після відродження гусениці деякий час тримаються на поверхні плода, потім вгризаються в м’якуш, заплітаючи вхідний отвір павутиною і недогризками. Живлячись під шкірочкою плода 2 – 3 доби, гусениця вигризає невелику камеру, після цього прогризає звивистий хід і переходить у насіннєву камеру, де живиться насінням. Після цього вона переходить у другий, а іноді й у третій плід. Живлення зазвичай триває 21 – 23 доби. Пошкоджені плоди обпадають, загалом втрати врожаю можуть досягати 60 – 70%.

За прогнозами початок відродження гусениць очікується в кінці третьої декади травня, початку першої декади червня. Початок відродження гусениць в південних та центральних районах очікується з 25-28 травня, на півночі -  1-2 червня. Зважаючи на те, що термін відкладання яєць розтягнутий, відродження гусениць також буде розтягнутим у часі. При цьому слід враховувати, що одночасно може проходити літ, яйцекладка, відродження та харчування гусениць, тому для проведення боротьби у цей період краще використовувати препарати, які викликають загибель не тільки личинок, а і яйцекладок. Зерняткові насадження обприскують при відлові феромонною пасткою за 7 днів спостережень 5 метеликів яблуневої або одного східної плодожерки, на початку відкладання ними яєць дозволеними інсектицидами на основі однієї із діючих речовин: феноксикарб + люфенурон, люфенурон, тефлубензурон, новалурон з додаванням проти парші та інших хвороб каптану, метираму, манкоцебу, сірки. У подальшому обробки проти шкідника слід повторити через 10-12 днів.

Сливова плодожерка (Grapholitha funebrana) - пошкоджує сливу, аличу, абрикос, персик, терен, зрідка черешню і вишню.

Метелики активні після 17 години і в сутінках за температури повітря не нижче 16 – 17 °С. Зі зниженням температури повітря до 12 – 13 °С літ і відкладання яєць припиняються. Через 3 – 5 діб після вильоту самка відкладає яйця по одному, іноді по 2 – 3, на освітлені ділянки плодів, рідше — на нижню поверхню листків, найчастіше нижніх і середніх ярусів крони. Плодючість — 50 – 90 яєць. При проникненні в плід гусениця обплітає невелику ділянку павутиною і під нею вгризається в шкірочку. Після проникнення закриває отвір павутиною і недогризками плода. Із пошкоджених місць виділяється крапля камеді. Ріст пошкодженого плоду припиняється, він набуває фіолетового кольору, передчасно «визріває» та обпадає. У молодих плодах гусениці пошкоджують м’якуш і незатверділу кісточку, в зрілих вигризають м’якуш навколо кісточки, заповнюючи порожнину екскрементами. Гусениці можуть переходити в інший плід. Розвиток гусениці триває 20 – 30 діб.

Східна плодожерка (Grapholitha molesta) – небезпечний шкідник, пошкоджує молоді пагони й плоди яблуні, груші, абрикоса, сливи, айви, персика, волоського горіха та інші.

Слід пам’ятати, що самиці першого покоління відкладають яйця переважно на молоді пагони, а починаючи з другого покоління та всіх послідуючих – на плоди. В наших умов можу бути до 6 генерацій.  Плодючість – 100-120 яєць. Гусениці проникають у молоді пагони в точку росту, а на яблуні та айві мінують пластинку листка, роблячи хід від верхівки до основи. Коли гусениці досягають здерев’янілих тканин, вони вигризають круглий вихідний отвір і переходять в інший пагін.

Пошкоджені пагони в’януть, скручуються і засихають або розтріскуються вздовж ходу. В плодах гусениця вигризає порожнини, заповнюючи їх екскрементами. Пошкоджує як м’якуш, так і насіння. В одному пагоні може живитися до чотирьох, у плодах — до кількох десятків гусениць. Тривалість живлення гусениць — 12 – 22 доби.

Захисні заходи проти зазначених видів плодожерок проводять в комплексі з іншими шкідниками. Відразу після закінчення цвітіння (коли опаде 75% пелюсток) зерняткові сади проти групи шкідників (молі, п’ядуни, кліщі, попелиці, довгоносики, листокрутки) обприскують дозволеними до використання інсектицидами. Через 10-15 днів після попереднього, проводять повторні обробки, дотримуючись чергування препаратів. Проти хвороб додають препарати фунгіцидної групи.

Нагадуємо, що направлені обробки проти плодожерок проводять на початку або в період масового відкладання ними яєць. Застосовують препарати які регулюють ріст комах (інгібітори синтезу хітину, препарати типу Кораген, Матч, Люфокс), діють як на гусениць так і на відкладені шкідниками яйця. Повторні обробки проводять через 12-15 днів.

Гронова листокрутка (Lobesia botrana) – найбільш поширений шкідник винограду.

Метелик із розмахом крил 11 – 13 мм. Гусениця завдовжки 10 – 12 мм, оливковозелена. Літ відбувається увечері й на світанку, рідше — вдень, у похмуру погоду. На 5-6 добу після вильоту вони відкладають яйця поодинці або невеликими групами на бутони, квітки й суцвіття. Плодючість – 60-100 яєць.

Відродившись, гусениці першого покоління живляться бутонами, пошкоджуючи також маточки й тичинки квітів. Пошкодивши 2 – 3 бутони, гусениці плетуть павутинну трубку і знаходяться в ній, пошкоджуючи все нові й нові бутони. Гусениці розвиваються 23 – 28 діб, за цей період одна гусениця пошкоджує 40-60 бутонів або 4-8 ягід. Пошкоджені ягоди або засихають, або гниють. 

Проти гронової листокрутки у насадженнях винограду обприскування проводять на початку або в період масового відродження гусениць. Вразі необхідності проведення обробок проти кліщів, додають препарати акарицидної дії за умови їх сумісності.

Вишнева муха

Розпочався масовий літ вишневої мухи (початок цвітіння білої акації). 

У цей період сорти вишні й черешні середнього і пізнього строків достигання проти вишневої мухи, кокомікозу, моніліального опіку необхідно негайно обробити дозволеними препаратами на основі однієї із діючих речовин: фенітротіон, 500 г/л; піриміфос-метил, 500 г/л з додаванням тіофанат-метил, 700 г/кг чи алюмінію фосфіт, 570 г/л + фосфориста кислота, 80 г/л. Пізньостиглі сорти через 10-12 днів слід обробити повторно. Такі заходи дозволять не допустити пошкодження плодів вишні та черешні шкідником та втрати їх товарних і смакових якостей. 

При проведенні захисних обробок використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування.

 

Умови проведення захисних заходів.

 

Обробки необхідно проводити в тиху, безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Згідно ст.37 Закону України «Про бджільництво», необхідно не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Допускати до роботи з пестицидами і агрохімікатами осіб, які не мають протипоказань по стану здоров’я і пройшли медичний огляд на право здійснення робіт з пестицидами і агрохімікатами, пройшли спеціальне навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами, відповідно до статті 11 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати»              № 86/95-ВР від 02.03.1995 р. Всі працівники, при виконанні робіт з пестицидами і агрохімікатами, повинні мати при собі медичну книжку, допуск (посвідчення) і наряд на виконання певних робіт з пестицидами і агрохімікатами (згідно абзацу першого пункту 8 Порядку затвердженого постановою КМУ 743).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора