A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Що варто знати при деокупації.

Дата: 03.03.2023 21:34
Кількість переглядів: 166

     Новомиколаївська ТГ, як і весь Скадовський район, уже більше року знаходяться під окупацією. Жителі, які залишилися там, з надією чекають визволення від загарбників. Але деокупація хоч і радісний, очікуваний процес, та все ж цивільне населення має бути готовим до різного роду викликів. WAW підготувала кілька важливих рекомендацій для тих, хто чекає на деокупацію.

1. Передчуття

     Якщо росіяни пропонують вам евакуацію, то в очі ввічливо їм відмовляйте, а подумки посилайте за маршрутом російського корабля. Бо в перекладі з окупантської «евакуація» означає «депортація». Наслідки такої евакуації можуть бути жахливими. Найімовірніше, ви залишитеся без прав та документів у чужій ворожій країні, де вас ніхто не зможе захистити.

2. Підготовка

     Підготуйтесь до найгіршого сценарію. А саме до того, що прямо на вашій вулиці будуть бої. Ви маєте облаштувати або знайти укриття для себе, для своїх близьких та домашніх улюбленців.

Також потурбуйтесь про стареньких сусідів.

Підготуйте запас їжі, води, ліків та свічок мінімум на три дні.

Телефон та повербанк тримайте завжди зарядженими.

Зберіть ідентифікаційні документи, гроші та критичні ліки. Носіть їх на собі: у надійній кишені, невеликій сумочці чи бананці.

Зберіть тривожну валізу з двома комплектами змінного одягу для всієї родини.

Будьте готові до екстреної евакуації з боку УКРАЇНСЬКИХ військових та волонтерів.

3. Ворог біжить

     Якщо деокупація вашого міста проходить за Херсонським та Харківським сценарієм, то ворог буде вправно кивати п’ятами. Але у росіян є одна особливість: коли вони кудись тікають, то лишають по собі не тільки гармидер і техніку, вони ще й усе навколо заміновують. Тому під час деокупації не гуляємо, незнайомі речі не чіпаємо.
В адмінбудівлі, школи не заходимо
. Коли щура заганяють у кут, він найагресивніший. Тому не зв’язуйтесь з російськими солдатами і не потрапляйте їм на очі. Для захисту свого майна забийте вікна фанерою. Це захистить вікно не тільки від вибуху, а й від зацікавлених поглядів.

4. Наші

     Після того, як у новинах побачите назву населеного пункту і далі слово звільнено, вітаємо, ви знову вдома! На повернення кожного села, містечка і міста чекає вся Україна. Ворог обов’язково піде з нашої землі. Або ляже в неї.

5. Фото та відео

     Не фотографуйте, не знімайте на відео рух УКРАЇНСЬКОЇ військової техніки і не виставляти це в соціальні мережі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора