A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Підкажіть, що робити, я вже майже рік не живу вдома, а мені нараховують борги за комунальні послуги. Чула, що при пред'явленні довідки ВПО борги повинні списати? Чи це дійсно так? Дякую!

Дата: 28.04.2023 13:57
Кількість переглядів: 213

 

Запитання: Доброго дня! Підкажіть, що робити, я вже майже рік не живу вдома, а мені нараховують борги за комунальні послуги. Чула, що при пред'явленні довідки ВПО борги повинні списати? Чи це дійсно так? Дякую!

✅️ Відповідь:
Закон «Про житлово-комунальні послуги» встановлює для споживача житлово-комунальних послуг (далі - ЖКП) обов’язок оплачувати надані ЖКП за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами про надання ЖКП, а у разі несвоєчасної оплати сплачувати пеню.
Разом із тим, постановою Кабміну від 5 березня 2022 р. № 206 було заборонено:
🔹нараховувати та стягувати:
👉неустойку (штрафи, пеню);
👉інфляційні нарахування;
👉проценти річних, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
🔹 припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Крім того, споживач має право не оплачувати комунальні послуги у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.
Для цього потрібно подати заяву 👉https://cutt.ly/F7eqTrx надавачу відповідних ЖКП, до якої долучити докази тимчасової відсутності, наприклад:
🔺 довідку з тимчасового місця проживання;
🔺 довідку про лікування;
🔺 довідку про проходження військової служби;
🔺 довідку про взяття на облік ВПО.

❗️Зверніть увагу!
Пільги щодо можливості не оплачувати послуги не стосуються послуг:
❎постачання теплової енергії;
❎послуг з управління багатоквартирним будинком.

Також у період дії воєнного стану ❌НЕ вчиняються виконавчі дії щодо:
1️⃣ рішень про стягнення з фізичних осіб заборгованості за ЖКП в територіальних громадах,
🔹 які розташовані у районах проведення воєнних (бойових) дій, або
🔹 які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України,
2️⃣ рішень про стягнення за ЖКП щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи і було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій.

Джерело

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора