Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Роз’яснення про відповідальність за отримання паспорту РФ

Дата: 13.08.2023 23:10
Кількість переглядів: 151

 Проводячи певні дискримінаційні політики (неможливість обслуговуватись в медичних закладах, обмеження в пересуванні між населеними пунктами, невиплатою соціальної допомоги, яку окупанти називають пенсіями тощо) держава-агресор "заохочує" населення окупованих територій вступати до їхнього громадянства.

 Наразі, положення чинного Кримінального кодексу (КК України) не встановлюють безпосередньої відповідальності за отримання паспорту держави-агресора. Однак, якщо особа заохочувала інших осіб до отримання такого паспорту, пропагувала такі дії чи отримувала паспорт "на камеру", то такі дії можуть вже бути розцінене як колабораціонізм, а саме здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, або пособництво державі-агресору в залежності від конкретних обставин.  Притягнення до кримінальної відповідальності має суто індивідуальний характер, а тому це питання вирішуватиметься в індивідуальному порядку щодо кожної особи за наявності відповідних підстав.

 Повідомлення про примусову паспортизацію відповідних органів влади України є необхідним, оскільки фіксація такого факту буде підтвердженням того, що людину примусили отримати російський паспорт та того, що російська окупаційна влада на цих територіях порушує міжнародні норми, нав’язуючи будь-яким способом його отримати. 

Паспорти РФ, що видаються на тимчасово окупованих територіях, не визнаються Україною і не мають юридичної сили. 

Громадяни України, які були примушені отримати паспорти РФ, залишаються громадянами України з усіма пов’язаними з цим правами та обов’язками. Це означає, що вони зберігають своє громадянство, і їхня примусова паспортизація не має юридичних наслідків з точки зору втрати громадянства України або інших правових наслідків, а отже, про будь – яку відповідальність, в тому числі кримінальну не може йтися. 

Пам’ятайте, що російський паспорт — це квиток в минуле та до ізоляції у світі.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора