Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Перші свята після втрати близької людини...

Дата: 31.12.2023 02:31
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

Перший рік після втрати близької людини може бути особливо важким з психологічної точки зору. Одна з причин полягає в тому, що вперше стикаєшся з усіма традиціями та подіями без присутності того, кого втратили. Це може викликати більше болю і суму, оскільки людина відчуває відсутність рідного на кожному кроці.

Взагалі може не йти й мови про святкування, а вся різдвяна метушня проходить повз. Проте в перший рік після втрати скорботні можуть отримувати підтримку та увагу оточуючих, не залишатись на самоті. З часом це минає, адже вважається що за рік-другий людина переживає втрату і підтримка з боку оточення слабшає і тут людина приходить до усвідомлення нового образу життя.

Крім того, перші свята можуть бути сповнені надією на те, що з часом біль буде полегшуватися, але коли приходять наступні роки, втрата може виглядати більш стійкою. Поступово людина реалізовує, що ця втрата – не щось тимчасове, і починає усвідомлювати, як її життя змінилося назавжди.

Загальні рекомендації як впоратись із горем та адаптуватись до життя навіть у святкові дні:

▪️не тікайте від своїх почуттів, навіть якщо всі зібрались за різдвяним столом. Стримання сліз лише погіршать стан та можуть призвести до психосоматичних розладів;

▪️знаходитесь у колі, яке приносить вам заспокоєння;

▪️говоріть з іншими про те, що вам необхідно, бо часто люди просто не розуміють чим можуть вам допомогти;

▪️робіть те, що приносить вам хоч якусь радість.

Кожна людина переживає втрату по-своєму, і важливо шукати підтримку та розуміння в цей важкий період. Фахівці з психології та групи підтримки можуть стати корисними ресурсами для допомоги в управлінні емоціями та переосмисленні життя після втрати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора