Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАННЯ – НАЙЕФЕКТИВНІША СТРАТЕГІЯ БОРОТЬБИ З РАКОМ

Дата: 04.02.2024 08:01
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями. Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікування цього захворювання.

Починайте боротися із зайвою вагою

Люди із зайвою вагою мають підвищений ризик захворіти на рак. Чому так стається? Жирова клітина (адипоцит) — це резервуар гормонів, факторів росту та інших активних сполук, які провокують нормальні клітини ставати на «раковий» шлях, а саме — ділитись неправильно. 

Киньте курити

Перш за все, у групі ризику знаходяться затяті курці, які випалюють більш ніж 15 цигарок на день.

Як куріння викликає рак?

  • Продукти горіння потрапляють у кровоносну систему та швидко розносяться по організму;
  • Продукти горіння містять понад 5000 активних речовин, серед яких є високо канцерогенні речовини, що можуть зв’язуватись із ДНК;
  • Якщо така речовина, наприклад, бензопірен, зв’язалася із ДНК в генах, що відповідають за поділ клітин, або в генах, які навпаки захищають клітину від раку, то після зв’язування із бензопіреном, ген стає “заблокованим”. Клітина змінюється і стає на «раковий» шлях.

Курці найбільш схильні до раку горла, гортані, легень.

Обмежуйте вживання алкоголю

Дослідження показують, що алкоголь може спричинити 7 типів раку: горла, гортані, стравоходу, грудей, печінки, кишківника.

Як алкоголь викликає рак?

  • Під час метаболізму етанолу утворюється продукт — ацетальдегід — який є токсичним і пошкоджує ДНК й білки.
  • Під час метаболізму спирту продукуються вільні радикали.

Алкоголь впливає на гормональний фон, може підвищувати естроген у жінок, пов’язаний із раком молочної залози.

Перетворіть фізичні навантаження на звичку

Дослідження показують, що дитина, яка займається складними фізичними вправами, має на 20% нижчий ризик захворіти на будь-який тип раку у дорослому житті. Фізичні вправи — це стрес для нашого організму, а короткотерміновий стрес має позитивний вплив. Під час активності відбувається викид гормонів, пришвидшення метаболізму, синтез нейромедіаторів (таких як дофамін і серотонін). ВООЗ повідомляє, що фізична активність значно зменшує ризик раку грудей, кишківника та ендометрію. Головне —  дотримуватися правила: щодня мінімум 30 хв активності.

Зробіть вибір на користь вакцинації

Наразі, вакцинація від ВПЛ (Вірусу Папіломи Людини) — це найдієвіший спосіб захистити себе від раку шийки матки. Найкраще вакцинуватися до початку статевого життя, але й після також варто це зробити. Вакцину можна замовити в клініці або купити в аптеці. Вакцинування неодмінно має проводити лікар.

Налаштуйте свій раціон і додайте антиракові продукти 

Антиракова дієта  зарекомендувала себе як гарний інструмент для профілактики раку. Щоб організм мав доступ до антиракових речовин, регулярно додавайте у свій раціон ці продукти:

  • Куркума і чорний перець. Куркумін може проникати у ядро клітини, взаємодіяти із ДНК, і перешкоджати раковим клітинам розмножуватися. Як наслідок, такі клітини гинуть. Щоб  забезпечити хорошу біодоступність куркуміну, вживайте його з чорним перцем і додавайте до їжі щодня.
  • Імбир. Імбир та куркума — родичі, оскільки походять з однієї родини. Імбир володіє антибактеріальною та протизапальною дією й допомагає уникнути хронічного запалення.
  • Фрукти та овочі (від 400 грамів на день).  В зимовий період можна вживати термічно оброблені овочі аби уникнути здуття кишківника. Фрукти містять у собі речовини, що допомагають у боротьбі із вільними радикалами.

Обстежуйте свій організм, не допускайте хронічних

Запалень

Ось найважливіші пункти:

Рання діагностика  — більші шанси побороти хворобу. Пухлини, що діагностуються на 1 та 2 стадіях, легше піддаються лікуванню й хірургічному видаленню. Тому раз на рік треба обов’язково проходити такі процедури:

  • загальний аналіз крові, біохімія, ліпідограма, аналіз на гомоцистеїн, С-реактивний білок, гормони
  • аналіз сечі на солі та схильність до утворення каменів
  • УЗД органів (щитовидна залоза, нирки, печінка, підшлункова, печінка, жовчний міхур)
  • аналіз на інфекції, що передаються статевим шляхом
  • стоматолог, чистка зубів, видалення карієсу
  • ПАП-тест для жінок на виявлення раку шийки матки
  • дихальний тест на хелікобактер.

Якщо у вас є хронічні хвороби — контролюйте їх. Не давайте затяжним запаленням можливість розвинутись. Тому що запалення —  це джерело вільних радикалів, які можуть пошкоджувати ДНК та провокувати клітини до раку.

Дізнайтеся про свою генетику, перевірте схильність до раку

Розвиток онкології — це складний молекулярний процес, який залучає сотні генів. Іноді лише мутація в одному гені здатна вплинути на розвиток раку. До прикладу, наявність мутації у гені p53 вказує на схильність до будь-якого типу раку. А от мутації у генах BRCA впливають саме на рак молочної залози. При наявності ризикових алелей, ймовірність захворіти становить 80%. Також, ген MTHFR, який задіяний у фолатному циклі, може впливати на процес канцерогенезу. Людина, яка знає свою генетику, більш відповідально обиратиме, що їсти, і як часто відвідувати лікаря.

Проаналізуйте свій рід, на що хворіли ваші дідусі й бабусі

Якщо наразі ви не маєте змоги провести генетичний тест, то зверніться до свого родинного дерева: проаналізуйте, хто з ваших родичів хворів на рак. Так ви будете знати слабкі й сильні місця у здоров’ї свого роду, та на що варто звертати увагу. На щастя, ми живемо в час, коли регулярний скринінг дозволяє виявити онкологію на ранніх етапах, ще до прояву хвороби.

Спробуйте періодичне голодування

Голод — один із найпростіших засобів, що запускає аутофагію у нашому організмі. Це процес очищення клітин від відпрацьованих білків й іншого непотрібного біоматеріалу. Зараз все більше популярності набирає Intermittent fasting — підхід до голодування, який походить із Силіконової долини. В чому його суть? Ви їсте лише певний проміжок часу, а в інший — лише п’єте воду. Наприклад, із 12.00 до 20.00 ви їсте й набираєте свій денний калораж, а інші 16 годин — нічого не їсте. За цей час у вас має початися процес катаболізму (процес розпаду складних речовин на прості), та як наслідок — запуск аутофагії. Під час аутофагії ракові клітини страждають найбільше, оскільки вони потребують енергії для поділу. Голод для них є вбивчою силою. Однак слід пам’ятати, що до голодування є певні протипоказання, тож краще цей підхід узгодити із вашим лікарем.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора