A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Міжнародний день онкохворої дитини – 15 лютого

Дата: 15.02.2024 10:51
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Цей день щороку відзначають 15 лютого в усьому світі. Він підвищує поінформованість про дитячі онкологічні захворювання та вшановує всіх дітей та сім'ї, які пережили наслідки хвороби. Проведення кампанії було започатковано у 2002р. міжнародною організацією Childhood Cancer International (CCI), що на 5 континентах у 93 країнах, зокрема в Україні об’єднує 176 національних мереж батьківських та лікарських організацій, а також 1000 медичних працівників зі 110 країн, які є членами Міжнародного товариства дитячої онкології (SIOP).

🔬Попри досягнення медицини та інноваційних технологій, рак залишається провідною причиною смерті від хвороб у дітей. Дитяча онкологія не тільки травматична, але й потребує спеціального лікування та догляду.

📊Згідно з даними Національного канцер-реєстру України, українські діти найчастіше хворіють на такі онкологічні захворювання, як лейкемія (рак крові) та рак головного мозку.

🦠Серед причин, які ймовірно впливають на розвиток даних захворювань є вроджена патологія, а також вплив навколишнього середовища. Зокрема, куріння матері під час вагітності може впливати практично на всі системи майбутньої дитини, у 2-чі підвищує ризик лімфоми, лімфобластного лейкозу, пухлини Вілмса. Окрім того, онкологічні захворювання в дітей можуть спричинити і деякі хронічні інфекції (ВІЛ, вірус Епштейна-Барра, цитомегаловірусна інфекція тощо).

‼️Запобігти дитячій онкології по суті неможливо, однак основним методом протидії розвитку даного захворювання є його вчасне виявлення. Чим раніше діагностувати рак у дитини, тим більше підвищаться показники на одужання та нормальне надалі життя.

Зазвичай рак у дитини супроводжується такими симптомами, які можуть виявити не лише лікарі, але й рідні дитини.

🚨Підозрілі симптоми🚨:

👉постійна втома і помітна блідість шкіри;

👉часті головні болі (можуть супроводжуватись ранковим блюванням);

👉постійна нудота або блювання без нудоти;

👉тривала та безпричинна втрата ваги;

👉набряки, постійні болі у кістках, суглобах, у ділянці спини або в ногах;

👉збільшення живота, шиї, грудей, таза чи пахв, збільшення лімфовузлів;

👉поява синців на шкірі;

👉часто повторювані інфекційні захворювання;

👉періодичне або постійне підвищення температури без видимих на те причин.

👩‍⚕️Якщо у вашої дитини з’явились такі симптоми, негайно зверніться до педіатра або сімейного лікаря.

🔍Дітям необхідно регулярно проходити медичні огляди, а батькам – відповідально до них ставитись.

‼️Пам’ятайте, що вчасно виявлене дитяче онкологічне захворювання у більшості випадків виліковне. Будьте уважними до здоров’я вашої дитини‼️


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора