A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

ВИМОГИ ДО ОБОВ’ЯЗКОВИХ МЕДИЧНИХ ОГЛЯДІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ТА ПРОВЕДЕННЯ АТЕСТАЦІЇ РОБОЧИХ МІСЦЬ ЗА УМОВАМИ ПРАЦІ

Дата: 27.03.2024 12:10
Кількість переглядів: 24

Фото без опису

1. Організація та проведення попередніх, періодичних, позачергових медичних оглядів.

            Порядок проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб, віком до 21 року, регламентується Наказом МОЗ України № 246 від 21.05.2007 року (далі – Порядок). (на виконання ст 169 КЗпПУ та ст 17 Закону України «Про охорону праці»)

            Перед початком медичного огляду  роботодавцю необхідно звернутись  до територіального управління Держпраці з  заявою щодо визначення категорії працівників, які підлягають обов’язковому  медичному огляду. До заяви додаються копії штатного розкладу, протоколи лабораторних досліджень факторів виробничого середовища та трудового процесу на робочих місцях (п.3.1 Порядку).

Складений фахівцями гігієни праці у примірниках Акт визначення категорій  підписується роботодавцем, представником профспілки або уповноваженою особою від працівників підприємства. На підставі Акта визначення, роботодавцем складаються поіменні Списки працівників, які підлягають періодичному медичному огляду. Списки складаються в примірниках та погоджуються територіальним управлінням Держпраці. На кожній сторінці списків Держпраці проставляє відмітку та підпис. Підписані списки надаються до закладу охорони здоровя, який буде здійснювати медичний огляд працівників.

            Документи до Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці можуть надаватись в канцелярію управління (м. Миколаїв, пр. Богоявленський, 42а), електронною поштою (vgpmk@ukr.net, mk@dsp.gov.ua), Новою поштою (відділення № 7  м. Миколаїв), укрпоштою (вул. Маршала Василевського, 40/1, м. Миколаїв, 54003).

Телефон для консультацій з питань гігієни праці 0512 – 53-82-42.

Роботодавець за рахунок власних коштів зобов’язаний забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, вжити заходів щодо недопущення розвитку професійних захворювань працівників.

Для проходження попереднього медичного огляду працівнику видається направлення, в якому роботодавець обовязково має зазначити умови праці на робочому місці, для врахування комісії.

За результатами періодичного медичного огляду (протягом місяця після його закінчення) Комісія оформлює Заключний акт у 6 примірниках.

Заключний акт обов’язково підлягає узгодженню з Держпраці. Фахівець гігієни зазначає в заключному акті заходи санітарно-гігієнічні та профілактичні, які є обов’язковими до виконання роботодавцем. Термін зберігання Заключного акта 5 років.

На період проходження медогляду  роботодавець зберігає за працівником місце роботи і середній заробіток та за результатами медичного огляду інформує працівника про можливість (неможливість) продовжувати роботу за професією.

Роботодавець відсторонює від роботи працівників, які не пройшли в установлений термін медичні  огляди, та не  допускає до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров'я.

            Працівники транспортних засобів проходять попередні (періодичні) медичні огляди  з урахуванням специфіки діяльності, конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, окрім тих, які підлягають оглядам відповідно до наказу МОЗ та МВС України від 31.01.2013       № 65/80 "Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів".

Позачерговий медичний огляд здійснюється за рахунок роботодавця:

- за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров'я пов'язане з умовами праці;

- за ініціативою роботодавця, якщо стан здоров'я працівника не дає змоги йому виконувати свої трудові обов'язки.

Роботодавець має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, та відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

2. Атестація робочого місця за умовами праці

Атестація проводиться на підприємствах, організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Проведення атестації регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 «Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» Відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» та на виконання ст. 13 Закону України «Про охорону праці»

Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора