Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Інформація щодо профілактики кору

Дата: 02.05.2024 15:10
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

Ситуація із кором у світі залишається напруженою, у грудні 2023 року в Румунії оголосили про епідемію кору, в кількох країнах фіксують спалахи та підвищення рівня захворюваності. В Україні було зафіксовано 5 спалахів кору протягом 2023 року. 

    Кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30—40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини. 

     Захворювання може призвести також до інших серйозних ускладнень, таких як: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту.

   Спалахи кору — циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років. А кір – одне з найзаразніших інфекційних захворювань Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями.    На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

    Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація

     Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів.    Вакцинація формує специфічний імунітет, внаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

    Щеплення проти кору проводяться як планово, так і за епідемічними показниками, тобто при можливому ризику інфікування у випадку контакту особи з джерелом інфекції. У разі контакту  з хворим на кір, проводиться вакцинація проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

    Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору — захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. А ще вакцинація — це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають у нашій країні. Разом ми захистимо Україну від кору!                                                                                                                                                

  Матеріал підготовлено в межах проєкту “Поширення вакцинації проти кору”


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора