Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Куріння як фактор ризику виникнення серцево-судинних захворювань

Дата: 28.04.2024 10:25
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

Найбільш ефективний спосіб уникнути інфаркту – повна відмова від куріння. Навіть викурювання однієї цигарки щодня підвищує ризик інфаркту на 50%. Крім відмови від цієї шкідливої звички, курці можуть знизити загальний серцево-судинний ризик за допомогою фізичної активності, збалансованого харчування, підтримки здорової маси тіла та контролю рівня холестерину в крові та артеріального тиску.

Понад 1 мільярд людей у світі курять, і 80% із них проживають у країнах із низьким і середнім рівнем доходу. Щорічно куріння вбиває 5 мільйонів людей, а пасивне куріння – 600 тисяч людей.

Незважаючи на значне зниження рівня серцево-судинних захворювань протягом останніх 30 років, вони залишаються головною причиною смертності в усьому світі. У більшості випадків серцево-судинні захворювання можна запобігти. Здоровий спосіб життя може запобігти понад 80% серцево-судинних захворювань.

Куріння смертельно небезпечне, і навіть одна цигарка на день – це занадто багато. Викурювання однієї сигарети щодня підвищує ризик інфаркту на 50%. Чим більше ви курите, тим вищий ризик. Куріння шкідливе у будь-якому вигляді, скільки б цигарок ви не курили, і тільки повна відмова від цієї шкідливої звички врятує ваше здоров’я.

Куріння – це лише звичка. Ви можете одну звичку замінити іншою корисною або нейтральною звичкою. Наприклад, замість куріння Ви можете почати, бігати чи плавати чи займатися іншою фізичною активністю, цікавою для Вас. Під час фізичної активності легені починають краще вентилюватися, збагачуються киснем, у результаті виробляються гормони задоволення ендорфіни. Таким чином, відмова від куріння буде природною.

Бажання викурити сигарету зазвичай минає через 3-5 хвилин. Якщо ви можете витерпіти ці кілька хвилин, ви вже на шляху відмовитися від куріння. У цьому вам допоможе наступна модель, що складається із 4 елементів:

  • Потерпіть: зачекайте щонайменше 3 хвилин, і бажання покурити пройде.
  • Випийте води чи соку.
  • Відверніться: відстороніться від ситуації, займіться чимось іншим.
  • Зробіть глибокий вдих: дихайте повільно та глибоко, вдихаючи через ніс та видихаючи через рот.

Найбільш ефективний спосіб знизити ризик інфаркту для курців – повна відмова від куріння. Фізична активність, збалансоване харчування, підтримання здорової маси тіла та контроль рівня холестерину в крові та артеріального тиску допоможуть ще більше зменшити ризик.

На сьогодні не існує поняття безпечної сигарети чи безпечного рівня куріння. Доведений несприятливий вплив не тільки активного, а й пасивного куріння на весь організм і серцево-судинну систему зокрема. Під впливом компонентів тютюнового диму відбувається пошкодження стінок судин, утворення тромбів, а згодом інфаркт або інсульт.

Куріння сприяє підвищенню артеріального тиску та збільшенню частоти серцевих скорочень. Доведено, що куріння підвищує смертність серед людей з артеріальною гіпертензією у декілька разів, і значно погіршує ефективність препаратів, що знижують артеріальний тиск.

Не виходить кинути курити самостійно? Обов’язково звертайтесь до свого сімейного лікаря! Саме лікар може надати вам допомогу у відмові від куріння – провести мотиваційне консультування, спрямувати вас до бажання змінити поведінку, при необхідності направити до відповідних спеціалістів тощо.

Відмова від куріння є ключовим елементом у корекції способу життя! Будьте свідомими та уважними до свого здоров’я, дотримуйтесь принципів здорового способу життя та кидайте курити. Час обирати здоров’я!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора