Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

Як не стати жертвою шахрайства під час бронювання квитків онлайн, оформлення грошової допомоги та коли друзі просять у борг: поради від поліції

Дата: 03.06.2024 12:25
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Як не стати жертвою шахрайства під час бронювання квитків онлайн, оформлення грошової допомоги та коли друзі просять у борг: поради від поліції

Під час спроби оформлення соціальної допомоги через сумнівний ресурс втратила свої кошти 62-річна жінка. У месенджері їй надійшло посилання на отримання грошової допомоги, жінка перейшла за ним, ввела свої анкетні дані та реквізити банківської картки. Таким чином всі особисті дані жінки отримав шахрай. Через годину їй зателефонував чоловік і представився працівником служби безпеки банку. Він повідомив, що з рахунків заявниці невідомі зняли певну суму грошей, але банк вже перевипустив її картки, тому на них треба переказати усі кошти. Заявниця довірилася псевдопрацівнику, виконала всі його умови, перевівши на вказані ним рахунки 23 тисячі гривень. Після завершення розмови жінка зрозуміла, що переказала кошти на рахунки, які не мають жодного відношення до її банку.

Дев’ять тисяч гривень втратила херсонка, коли намагалася онлайн забронювати автобусний квиток через посередника, який виявився шахраєм. Заявниця нині мешкає за кордоном і шукала автобусний квиток до Києва. Вона натрапила на фішинговий сайт, який схожий на відому онлайн-платформу з продажу автобусних квитків на міжміські та міжнародні рейси. З жінкою зв’язався нібито посередник перевізника і затребував за свої послуги з бронювання квитка та сам проїзний документ дев’ять тисяч гривень. Заявниця перерахувала на особистий рахунок афериста вказану суму, після чого на зв'язок він більше не виходив і квиток не забронював.

В поліцію звернувся 48-річний херсонець із повідомленням, що його акаунт взламали шахраї, які від його імені через месенджер надсилали друзям повідомлення з проханням позичити кошти. Один зі знайомих заявника перерахував на рахунок шахраїв понад сім тисяч гривень.

За усіма фактами відкриті провадження за ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

1️⃣ Шановні громадяни! Пам’ятайте, що секретні дані своїх карток, паролі та коди не можна нікому розголошувати або вводити на сумнівних ресурсах. Спочатку необхідно переконатися, чи дійсно певна організація виплачує гроші постраждалим від війни. Для цього можна знайти інформацію про організацію в інтернеті, прочитати відгуки, самим зателефонувати за номерами та дізнатися всі подробиці про виплати. Якщо вам телефонують банківські працівники, які повідомляють про проблеми з карткою та наполегливо просять перевести гроші на інші рахунки, краще припиніть розмову і самі зателефонуйте до банку, телефони якого вказані на звороті вашої картки.

2️⃣ При купівлі або бронюванні квитків онлайн уважно перевіряйте адресу сайту, наявність відгуків, номери телефонів служби підтримки, за якими можна зв’язатися для отримання консультації. Також ви не можете перераховувати гроші на карту фізичної особи, адже на офіційних сайтах діють різні способи оплати квитків: картою онлайн, коли ви переходите на захищену сторінку банку, також через термінал, грошовим переказом у відділенні банку або безпосередньо водієві під час посадки в автобус. Важливо зберегти всі квитанції та повідомлення, що стосуються бронювання та оплати квитків. Будьте обачними під час покупок в інтернеті!

3️⃣ У разі отримання повідомлень з проханням позичити гроші, радимо одразу не перераховувати кошти нa невідомі рахунки. Спочатку необхідно обов’язково зв’язатися з людиною, яка нaписaлa з проханням про фінансову допомогу, чи з її родичами.

Будьте пильні та завжди перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям. Та якщо ви все ж стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте за номером 102, або звертайтеся до найближчого відділу поліції.

Поліція Херсонської області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора