Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

День Української Державності

Дата: 15.07.2024 08:15
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

День Української Державності щорічно відзначається 15 липня і у мирний час є офіційним вихідним днем. Раніше свято відмічали 28 липня, але після проведення Архієрейського собору 24 травня 2023 року Православна Церква України попросила перенести свято у зв’язку з календарною реформою, посилаючись на те, що з 2024 року свято князя Володимира Великого відзначатиметься 15 липня.

28 червня 2023 року Президент В. Зеленський вніс до Верховної Ради України законопроект, який переносить День Української Державності з 28 на 15 липня. За законопроект проголосували позитивно і свято офіційно перенесли на нову дату.

День Української Державності – історія та суть свята

Історія Дня Української Державності
Історія Дня Української Державності

День Української Державності – свято, яке відзначається, щоб підтвердити, що українська держава має понад тисячолітню історію, а також для протидії російській дезінформації та історичним фейкам про нібито єдність походження українського та російського народів.

Історія створення української держави підтверджується першими згадками про столицю Давньоруської держави – місто Київ, а також події, пов’язані з діяльністю князя Київського Володимира. 988 року він прийняв християнство як державну релігію, що стало для України важливим цивілізаційним вибором. Християнство сприяло розвитку культури, освіти та кириличної писемності. Давня Русь успішно інтегрувалася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції тривали аж до сучасної незалежної України.

День Української Державності встановлено на честь видатного державника Київського князя Володимира Великого та його рішення про хрещення Київської Русі-України. Це свято також є виявом поваги до видатних представників української історії та борців за державність та незалежність України, таким як Тарас Шевченко, Леся Українка, Михайло Грушевський та інші.

В основі державних заходів, що проводяться у День Української Державності, лежить ідея спадщини тисячолітніх державотворчих традицій України від часів Давньоруської держави до сьогодення. Це свято також відображає прагнення українців до свободи та самостійності, що завжди було важливим аспектом національної ідентичності.

Традиції військового подвигу та захисту державності є невід’ємною частиною Дня Української Державності, що відображає спадщину воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, воїнів УПА та сучасних Збройних Сил України.

Нерозривно пов’язані зі святом символи України також відображають національні традиції та ідентифікують українську територію впродовж історичного періоду.

Україна – суверенна та незалежна держава зі своєю багаторічною історією та традиціями. Слава Україні! Слава нашим Героям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора