Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

ВАКЦИНУЙТЕСЯ ВІД ДИФТЕРІЇ, ПРАВЦЯ ТА КАШЛЮКУ

Дата: 01.08.2024 10:20
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

За підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС.

У 2023 році лише 151 697 дітей отримали щеплення. Решта — попри безперебійну наявність вакцини у медзакладах на рівні регіонів — щеплення пропустили.

Крім цього, не варто ігнорувати той, факт, що по досягненню 26 років, дорослі теж мають пройти ревакцинацію кожні 10 років.

Вакцинація — безоплатна, зробити її можна у пунктах щеплень у лікарнях країни, попередньо записавшись у сімейного лікаря. Наразі країна забезпечена вакциною для проведення рутинних щеплень для дітей та ревакцинації дорослих. Вона доступна у всіх регіонах.

Ці хвороби смертельно небезпечні. Вакцинація — єдиний спосіб захиститися, причому ефективність щеплення становить 95-100%.

 1 серпня починається всеукраїнська кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця, яка триватиме до кінця року.

Нагадуємо:

⚠️ Кашлюк — це гостра хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі. У немовлят кашлюк може викликати тимчасову зупинку дихання (апное), і має високий ризик ускладнень та смерті. У 2024 році в Україні від кашлюку померло двоє дітей віком до 1 року.

⚠️ Дифтерія — гостра інфекційна хвороба. Бактерія виділяє токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

⚠️ Правець — вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, який забруднений ґрунтом. Смертність від правця досягає 25–80 %.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора