Новомиколаївська сільська військова адміністрація
Скадовського району Херсонської області

28 липня - Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

Дата: 28.07.2024 17:30
Кількість переглядів: 18

Фото без опису

28 липня - Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Вірусний гепатит — це захворювання печінки. Існує кілька типів вірусного гепатиту, зокрема гепатит A, B, C, D та E.

Кожен із цих вірусів має свої особливості передачі та симптоми. Усі вони можуть призводити до цирозу та раку печінки, викликати супутні захворювання.

Найбільш небезпечними гепатитами є В та С, наразі 96% усіх смертей унаслідок захворюваності на гепатит пов’язані саме з ними.

За статистикою, до 5% населення країни інфіковано гепатитом типу С (з них хронічний гепатит мають 3,6%) та 1,5% — гепатитом типу В. Більшість хворих не знають про свій статус та, відповідно, не отримують лікування.

☝️ До 1 серпня в усіх областях ЦКПХ (центри контролю та профілактики хвороб) проводять безоплатні виїзні експрес-тестування для населення на центральних площах міст, у торгових центрах та на вокзалах (інформація стосовно міст у регіонах оприлюднена на сайтах та у соцмережах установ).

‼️ Якщо ви не проходили скринінг понад 1 рік – зробіть це! Це неважко і безоплатно, але може зберегти вам здоровʼя.

Необхідно також пам’ятати про вакцинацію від гепатиту В, яку проводять дітям ще у пологовому будинку, а потім — у перші пів року життя. Не нехтуйте щепленнями.

Також рекомендованою залишається вакцинація від гепатиту А.

ℹ️ Кожен громадянин України має право отримати доступ до безоплатних послуг лікування вірусних гепатитів, і у випадку, якщо вам відмовляють у наданні послуг, ми просимо інформувати про це НСЗУ Національна служба здоров'я України та Центр громадського здоров’я України, який є національним координатором програми із забезпечення доступу до діагностики та лікування ВГ, за дорученням МОЗ України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора